• FAQ - Vanliga frågor

  Om jag gör min första dräkt eller aldrig tävlat förut, får jag bara tävla i Novice?

  Nej. Oasvett tidigare erfarenheter får du söka till Intermediate eller Master om du vill. Om du är osäker på vilken kategori som passar dig, kontakta oss på cosplay@narcon.se så hjälper vi dig avgöra.

   

  Behöver tävlande i Novice och Intermediate ha framträdanden?

  Nej, i Novice och Intermediate gör tävlande inga framträdanden. Tävlande visar upp sin dräkt på klassiskt runway-vis: går upp på scenen, poserar och går ner.

   

  Är det tillåtet att tävla med genderbends, gjinkas och fan art-versioner av karaktärer?

  Ja, det är tillåtet, men inte i alla tävlingar. De tävlingar/shower som tillåter detta är Novice, Performance, Sketchtävlingen och Walk On. Det är alltså inte tillåtet i Intermediate eller Master.

   

  Jag har haft min cosplay i flera tävlingar men inte vunnit, får jag delta med min dräkt?

  Ja, det får du.

   

  Jag har vunnit med min cosplay i en tävling tidigare, får jag delta med min dräkt?

  Om det var en liten tävling får du delta med dräkten igen. Om det var en tävling bedömd av domare med fler än 50 tävlande och du vann titeln ”Bästa Cosplay” eller liknande så får du inte tävla med den dräkten i Novice, Intermediate eller Master. Samma gäller om du vunnit med den dräkten i Cosplay-SM eller en stor internationell tävling. Detta gäller dock inte Performance, Walk On eller Sketchtävlingen.

   

  Måste jag ha gjort min prop själv ifall jag tävlar i novice/intermediate?

  Eftersom tävlingen bedömer hantverk så behöver du ha gjort merparten av din prop själv för att den ska kunna bedömas av domarna. Givetvis får du ta hjälp av andra när du skapar dina props, men merparten ska alltid vara gjord av dig. I Intermediate förväntas du kunna redogöra för alla detaljer kring hur din prop gjorts.

   

  Måste jag skicka in WIP(work in progress)-bilder?

  Nej, det behöver du inte, men det underlättar arbetet för domarna och är en chans för dig att sätta extra fokus på delar av din dräkt som du vill att domarna ska se.

   

  Var skickar jag in WIP-bilder?

  WIP-bilder ska skickas tillsammans med din anmälan via tävlingens formulär.

   

  Kan jag tävla i flera kategorier/tävlingar med olika dräkter?

  Du kan bara delta i en av kategorierna Novice/Intermediate/Master, men utöver det kan du delta i alla tävlingar på eventet om du vill. Se bara till att repetitioner, bedömningstider och tävlingar inte krockar med varandra.

   

  Kan jag gå upp på scenen i grupp?

  Inte under Novice, Intermediate eller Master men under Performance, Sketchtävlingen och Walk-On.

   

  Måste jag ha gjort min dräkt själv?

  I Novice, Intermediate och Master behöver du ha gjort din dräkt själv. Givetvis kan du ha fått hjälp med din dräkt men merparten måste vara gjord av dig och det förväntas att du kan redogöra för alla detaljer i hur din dräkt gjorts i Intermediate och Master. I Performance, Walk On och Sketchtävlingen behöver du inte ha gjort din dräkt själv.

   

  Vad är en bra referensbild?

  En bra referensbild är en officiell helkroppsbild på karaktären som visar detaljer och färgschemat du valt att gå efter tydligt. Det är ett plus om referensen visar karaktären i olika vinklar också. Skicka helst fler än en referensbild!

   

  Vad menas med modifierade kläder? Finns det tillåtna artiklar som jag inte behöver göra själv?

  Med modifierade kläder menas plagg köpta i butik som inte använts rakt av utan först har modifierats på något vis för din cosplay.

  Exempel på detta är:

  • Omsydda tröjor  
  • Uppklippta byxor  
  • Omfärgade skjortor

  En bra riktlinje är att merparten av din dräkt ska vara gjord av dig och att plagg bör vara sydda från grunden. I Novice tillåts modifierade plagg, men du behöver berätta för domarna om dem.

  Tillåtna artiklar du ej behöver ha gjort själv från grunden:

  • Strumpor  
  • Underkläder (hit räknas även chest binder och liknande artiklar)  
  • Skor  
  • Peruker

  Givetvis får du göra dessa artiklar också om du vill, du bestämmer själv till vilken grad du vill skapa eller modifiera dessa saker.

   

  Hur stor får min cosplay/prop vara?

  Det finns ingen övre gräns för hur stor en cosplay eller prop får vara. Bra att tänka på är att du ska kunna röra dig själv på scen och kunna bära dina props själv. En assistent som hjälper dig bära saker tillåts endast i Master. Om du kommer ha en stor/otymplig cosplay eller prop är det bra om du berättar det när du anmäler dig till cosplay@narcon.se.

   

  Får jag använda vad som helst som prop och vad som helst i min cosplay?

  Din cosplay och dina props får inte bryta mot svensk lag. Detta innebär till exempel att du inte får använda dig av riktiga vapen såsom skjutvapen eller skarpa svärd. Detta innefattar också softair guns. Är du osäker på om något är tillåtet eller inte, maila cosplay@narcon.se för att få ett ok innan du tar med din prop eller cosplay till konventet.

   

  Behöver alla som tävlar i Performance ha ett pass var?

  Nej, det räcker med ett gemensamt pass per tävlingsbidrag. Den som köper passet blir designerad team-leader och sköter kontakten med arrangörerna.

   

  Var kan jag tävla om jag tidigare vunnit en tävling?

  Om det var en liten tävling får du delta i alla tävlingar. Om det var en tävling bedömd av domare med fler än 50 tävlande och du vann titeln ”Bästa Cosplay” eller liknande så får du inte tävla i Novice alls eller med samma dräkt i Intermediate eller Master. Samma gäller om du tidigare kvalat in till Cosplay-SM eller en stor internationell tävling. Du kan fortfarande delta i Performance, Sketchtävlingen och Walk On, samt med en ny dräkt i Intermediate och Master!

   

  Vad innebär det att t.ex. ha jobbat som sömmerska?

  Ifall du efter utbildning har under en period jobbat regelbundet och heltid som t.ex. sömmerska. Det är när du jobbat med sömnad som din huvudsakliga inkomstkälla som det faller in under ”jobb”, alltså räknas inte några enstaka commissions. Känner du att du faller in i en gråzon eller om du har särskila omständigheter eller skäl till att inte räknas in här, skriv till cosplay@narcon.se och ansök om ett undantag från kravet på dig att delta i Intermediate eller Master. Ett exempel på detta kan t.ex. vara att du vill delta med en rustning gjord endast i thermoplast, vilket därför inte påverkas av dina tidigare erfarenheter inom sömnad.

   

  Jag är utbildad inom sömnad och mönsterkonstruktion, men har inte cosplayat så mycket, vilka tävlingar får jag delta i?

  Den enda tävling du inte får tävla i om du är utbildad inom sömnad/mösnterkonstruktion är Novice!

   

  Får jag tävla ensam i Cosplay Performance?

  Ja. Du får tävla ensam eller i grupp.

   

  Får tävlande i performance tillgång till video på scen, mikrofoner och dylikt under framträdandet?

  Ja. När du har anmält dig till tävlingen kommer du få mer information om de tekniska bitarna.

   

  Fanns inte din fråga med i FAQ?

  Hör av dig till oss på cosplay@narcon.se så löser vi det!